Je wilt iedere koe goed leren kennen en weten hoe ze de nacht hebben doorgebracht.
‘Elke dag is anders en zeker nu we van een bestaande stal onze eigen stal maken’, zegt Bert. ‘Het is door een ander uitgedokterd en niet door onszelf opgebouwd. Dus groei je er niet stapsgewijs in, zoals ik wel deed aan de Hessenweg. Toen ik nog voortbouwde op mijn vaders bedrijf.’
De stallen van Jersey boerderij Klein Slendebroek zijn na de overname in 2023 hèt gespreksonderwerp van Bert en zijn zoon Roy. ‘De huisvesting voor de pasgeboren kalfjes is door ons meteen aangepakt door een speciale ruimte in te richten. Een betonvloer, goed licht en verder alles wat nodig is voor het welzijn van de kalfjes…. Vooral Roy heeft hierin veel gedaan’, bekent Bert eerlijk. Zijn zoon lacht en zegt: ‘We overleggen hoe we de ruimtes indelen en mijn vader geeft me de vrijheid en verantwoordelijkheid om zelf te ‘pionieren’. Dat is ook wat mij aanspreekt op dit bedrijf met de Jersey koeien!”
De dag begint om een uurtje of zes met de eerste controle ronde. ‘Zo’n ronde red je niet in tien minuten want je wilt iedere koe goed leren kennen en weten hoe ze de nacht hebben doorgebracht. Er zijn altijd een aantal Jerseys die je meteen al doorhebt, de uitschieters. Maar je wilt ze allemaal in de gaten krijgen’, zegt Bert.
Het opstarten betekent natuurlijk ook een rondje door de kraamstal, een controle bij de koeien die zwangerschapsverlof hebben. ‘Je wilt het beste voor iedere koe. Daarom hou je rekening met de cyclus van deze Jerseydames en weet je wanneer het de beste tijd is om hen te insemineren. Als ze drachtig zijn, duurt een zwangerschap negen maanden.’
Daarna worden de koeien gemolken en gevoerd. De verschillende levensfases van een koe zorgen voor een andere samenstelling van het veevoer, afgestemd op jongvee, melkvee en droge koeien (die niet gemolken worden). ‘En koeien willen ook van een schoon bord eten!’, zegt Bert. Dus houden vader en zoon de voergang goed schoon en dat betekent ook: de ligplaatsen. dagelijks goed schoonmaken. Iedere zaterdag krijgen de dames een mooi schoon bed van nieuw zaagsel.
Bert is blij met de keuze voor een melkrobot die ervoor zorgt dat Roy en hij flexibeler kunnen werken. ‘Minder fysieke arbeid, minder mopperende schouders en meer tijd voor de dieren’, lacht hij. En Roy zegt: ‘Tijdens mijn stage heb ik veel gewerkt met een melkrobot. Dan heb je al snel door waar je wel en niet mee wil werken…’ Want de heren willen alleen het beste voor de Jerseydames!